ONGFest 2017-chintesența spiritului civic!

             

             
              Știți, eu chiar iubesc să ajut!

          Am învățat încă din gimnaziu ce înseamnă să îmi ajut comunitatea, iar zâmbetul primit din partea unor oameni cu sufletul curat mi-a dăruit lacrimi de bucurie și m-a motivat să fac și mai mult în anii următori! Habar nu aveam pe atunci că se numește acțiune umanitară; simțeam doar nevoia de a împărți, cu cei nevoiași, o parte din lucrurile mele sau de a ajuta când se organizau evenimente caritabile.
          Șansa unui schimb de experiență academică internațională mi-a oferit oportunitatea de a mă dezvolta ca om, atât personal, cât și profesional. Munca voluntară ca Academic and Welfare Officer în cadrul unui ONG internațional, făcută cu și din pasiune pentru oameni, mi-a oferit oportunitatea de a clădi, împreună cu studenți din toate colțurile lumii, sentimentul cald de acasă. Am învățat ce înseamnă spirit de echipă, fair-play, ne-am ajutat, sfătuit și bucurat împreună, explorând frumusețea valențelor practice ale cuvintelor "pasiune", „altruism", „oameni”. Am descoperit că altruismul e cuvântul ce mă definește integral, iar dorința de a ajuta capătă forme și valențe noi, indiferent de locul unde mă aflu. Să dai dovadă de spirit civic e mulțumirea supremă sufletească, că ai contribuit și tu ca această lume să fie un pic mai bună. Dar cea mai mare răsplată constă, de multe ori, în lecțiile emoționante de viață pe care le primim de la cei ce aleg să învingă dificultățile vieții cu zâmbetul pe buze.
      Însă meritul nu este al meu, ci al unor oameni extraordinari, care au îndrăznit să viseze și au luat inițiativa de a-și ajuta semenii prin înființarea organizațiilor neguvernamentale. Este efortul unor oamenii ce merită toată admirația, dar și sprijinul nostru!

          Propun un punct de pornire pentru fiecare dintre noi!

          Indiferent unde te vei afla în această lume, dă o mână de ajutor! Dacă nu știi exact, uită-te în jurul tău și vei afla. Sunt atât de multe ONG-uri care așteaptă un om ca tine să se implice! Nu contează vârsta, profesia sau naționalitatea! Îndrăznește să îți dorești să vezi frumusețea omeniei din sufletul semenilor! Va fi o experiență de neuitat! O călătorie de autodescoperire, în care te vor încerca, pe rând, sentimente de admirație, inspirație, bucurie sinceră sau adevărata mulțumire sufletească. Nu înșirui cuvinte goale, ci vorbesc din proprie experiență!
          Dacă nu ai luat inițiativa de a-ți demonstra spiritul civic până acum sau te gândești că e prea târziu, am o veste extraordinară pentru tine: anul 2017 vine cu cel mai mare eveniment în aer liber dedicat societății civile, intitulat ONGFest, unde vor fi peste 200 de ONG-uri expozante și mai bine de 50.000 de vizitatori! Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Organizațiilor Neguvernamentale se va desfășura în București, Cluj și Iași, după următorul program:

          București 17 – 18 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle
          Iași 24 iunie – Piața Unirii și Strada Alexandru Lăpușneanu
          Cluj-Napoca 1 iulie – Strada Potaissa

        ONGFest 2017, finanțat prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, având Kaufland România ca sponsor principal, își dorește promovarea spiritului asociativ și de a crește implicarea în societate a organizațiilor neguvernamentale. Conceptul „Civic Break” propus de ONGFest cu ocazia Anului Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare, este un joc de cuvinte ce invocă spiritul civic al cetățeanului. Este o ocazie unică ce oferă oportunitatea de a afla cum au construit ONG-urile o Românie sustenabilă, precum și posibilitatea de a descoperi ceea ce se întâmplă prin țară, chiar de la expozanții acestui festival.

        Organizatorii ONGFest 2017: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă promit o experiență unică vizitatorilor ce participă activ la acest festival.
  • Poate că, dăruind puțin din prețiosul nostru timp liber, vom fi parte dintr-un vis măreț al oamenilor ce-și doresc asumarea angajamentului față de societate și mediu.
  • Poate că, implicându-ne în astfel de proiecte, fiecare dintre noi avem șansa de a ne cunoaște adevăratul caracter.
  • Poate că îți dorești să poți mișca lumea. Dacă de unul singur ți se pare greu, află că suntem mulți asemeni ție și împreună te putem ajuta!
Puterea exemplului personal este cea mai frumoasă lecție pe care o putem da copiilor noștri!
  • Nu îi putem învăța să aibă visuri mari, dacă nu învață să facă parte din ceva măreț!
  • Nu-i putem inspira să-și depășească limitele, dacă noi nu îndrăznim să ieșim din zona de confort.
  • Nu le putem cere copiilor noștri să exceleze în domenii multiple, atât timp cât noi ne plângem că nu avem timp să dăm o mână de ajutor celor aflați la nevoie!

Totul depinde de tine! Tu poți să-i arăți copilului tău că viața, chiar dacă uneori pare a fi un amestec neobișnuit de momente bune și mai puțin bune, cuprinde oameni cărora le pasă de cei din jurul lor!




     Iar dacă vei îndrăzni să faci parte din aceste experiențe umanitare, rezultatele nu vor întârzia să apară! Crede-mă! Cel mai frumos sentiment e când îți vezi copilul organizându-și puținul său timp liber, în așa fel încât să ajute, în mod voluntar, copii aflați în dificultate să comunice sau să-și facă temele. Privit prin prisma părintelui responsabil, e cea mai mare garanție că ți-ai făcut datoria de om pe acest pământ și că ai pus bazele unui viitor luminos. Te copleșește un sentiment unic ce nu poate fi dobândit în niciun alt fel. De câte ori ai ocazia, hrănește-ți sufletul cu astfel de sentimente și acționează fără a găsi scuze, ci doar visuri de îndeplinit!
 Poate că totul a pornit din copilărie sau poate mi-am descoperit mai târziu viziunea responsabilă față de societate și mediu. Nu știu exact, dar cred cu tărie că fiecare dintre noi ar trebui să-și ofere lui și copilului său, într-o atmosferă relaxată, de vacanță, șansa de a înțelege de timpuriu ce înseamnă spiritul civic. Astfel, viitorul nostru va fi în cele mai bune mâini!

Îndrăznește și tu! Vino alături de cei dragi la ONGFest 2017 să împărtășim experiențe de neuitat!

Credit foto: ONGFest

Comments

Popular Posts